Czym jest masło klarowane?

masło klarowane wielopak to rodzaj masła, które zostało ugotowane w celu usunięcia stałych składników mleka i wody. Pozostawia to czysty tłuszcz maślany, który ma wyższy punkt dymienia niż zwykłe masło. To sprawia, że idealnie nadaje się do gotowania w wysokich temperaturach, na przykład podczas smażenia.

Jak powstaje masło klarowane?

Proces wytwarzania masła klarowanego jest bardzo prosty. Wszystko, co musisz zrobić, to ugotować zwykłe masło, aż cząstki mleka oddzielą się od wody, a następnie odcedzić. Można to zrobić za pomocą gazy lub nawet zwykłego sitka o drobnych oczkach. Czas będzie zależał od ilości masła, z którym zaczynasz i od tego, jak gorąca jest twoja płyta kuchenna. Ogólnie rzecz biorąc, nie powinno to zająć więcej niż 20 minut.

Po zrobieniu klarowanego masła otrzymasz złocisty płyn o bardzo długim okresie przydatności do spożycia. Może być przechowywany w lodówce, a nawet w zamrażarce do 6 miesięcy, jeśli jest odpowiednio zabezpieczony. Możesz też trzymać go w szafce, ale zepsuje się po około roku.

Właściwości masła klarowanego

Chociaż masło klarowane ma wiele zalet w porównaniu ze zwykłym masłem, a nawet może być używane w przepisach wymagających oleju, jest kilka rzeczy, o których powinieneś wiedzieć przed jego użyciem. Po pierwsze, jego punkt dymienia jest znacznie wyższy niż w przypadku zwykłego masła lub oleju. Oznacza to, że gdy użyjesz go do smażenia, jedzenie będzie się gotować szybciej niż w przypadku zwykłego masła lub oleju roślinnego.

Innym problemem związanym z klarowanym masłem jest to, że nie rozprowadza się ono zbyt łatwo w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz zrobić kanapkę z jajkiem lub grzankę, musisz poczekać, aż to masło się trochę rozgrzeje. W przeciwnym razie po prostu osiądzie na chlebie i nie zostanie wchłonięte.

Co zrobić z klarowanym masłem?

Jest wiele rzeczy, które możesz zrobić z klarowanym masłem! Doskonale nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Oznacza to, że możesz je używać do smażenia, duszenia, a nawet pieczenia swoich ulubionych przepisów. Można je również użyć zamiast oleju podczas przygotowywania dowolnego sosu lub sosu.